LAGE NETTSIDE?

Søkemotoroptimalisering (SEO): Komplett guide (2023)

12. October 2023

Søkemotoroptimalisering (SEO) er en viktig del av digital markedsføring som hjelper nettsteder å oppnå høyere rangering i søkemotorer som Google og Bing. Dette gjøres ved å bruke en rekke metoder og teknikker som skal overbevise søkemotorene om at nettsidene som SEO-optimaliseres, er relevante for brukerne som søker informasjon om produktet eller tjenesten som tilbys. Når en nettside har god SEO på plass, så øker sjansen for at den tiltrekker seg mer organisk trafikk.

Avhengig av hvilken nisje eller bransje nettsiden din befinner seg i, så kan SEO være en svært kompleks og tidkrevende prosess, men gevinsten kan på sin side være ekstremt god. Bedrifter i dag betaler allerede enorme summer for å stå øverst i søkeresultatene på nett, og da står de der med sponset merking. Verdien av å kunne stå på førstesiden i Googles eller Bings søkemotorer helt organisk uten å måtte betale aktivt for det er med andre ord svært verdifullt. God søkemotoroptimalisering fører nemlig ikke bare til mer organisk trafikk til nettsiden din, men den øker også merkevarens omdømme og troverdighet.

I denne artikkelen vil du lære:

 • Betydningen av SEO og hvordan den fungerer resultatene i søkemotorer. 
 • Kjerneelemtene i teknisk SEO, off-page og on-page SEO.
 • Hvordan responsive nettsider påvirker synligheten til en nettside. 
 • Hvorfor SEO kan være krevende, pga stadige endringer i algoritmer og kundeadferd. 

Grunnleggende om søkemotoroptimalisering (SEO) 

Definisjon og Formål

Søkemotoroptimalisering (SEO), eller Search Engine Optimization på engelsk, er en prosess for å forbedre synligheten til en nettside i søkemotorer. Målet er å tiltrekke seg mer trafikk til nettstedet fra målgruppen ved å rangere høyere i søkemotorresultatene.

Hovedformålet med SEO er å øke organisk (ikke-betalt) trafikk til en nettside ved å sikre at nettstedet er teknisk riktig bygget, optimalisert for brukervennlighet og har relevant innhold sammen med høy kvalitet på lenker. Dette forbedrer nettstedets rangering i søkemotorresultatene og gjør det enklere for potensielle besøkende å finne nettstedet.

SEO jobbes med via følgende teknikker og strategier: 

 • Teknisk SEO: Forbedre nettstedets struktur, hastighet og innholdets tilgjengelighet for søkemotorer.
 • On-page SEO: Optimalisere nettstedets innhold for å målrette spesifikke søkeord og inkludere relevante meta-tagger.
 • Off-page SEO: Skaffe høykvalitets tilbakekoblinger (lenker fra andre nettsteder), som styrker tilliten til nettstedet i søkemotorenes øyne.

Det som gjør SEO krevende for veldig mange mennesker, er den konstante oppdateringen og vedlikeholdet som kreves på grunn av endringer i søkemotor algoritmer og konkurransedyktige trender. En vellykket SEO-strategi må med andre ord tilpasses jevnlig for å være mest effektiv.

Å implementere SEO på en nettside krever både teknisk innsikt og forståelse av innholdsstrategi. Dette, sammen med tålmodighet og forpliktelse, vil kunne føre til langsiktige resultater og øke trafikken til nettstedet på en bærekraftig måte.

Vil du prate med en ekspert?

ZenNet AS er et markedsføringsbyrå i Oslo, som tilbyr tjenester til bedrifter over hele landet. 

Hvordan søkemotorer fungerer

Søkemotorer som Google benytter seg av avanserte algoritmer for å finne og rangere innhold på nettet. Disse algoritmene tar hensyn til en rekke faktorer, også kjent som rangeringsfaktorer, for å bestemme relevansen av en nettside i forhold til en brukers søkeord. Noen av de viktigste faktorene inkluderer nøkkelord, innholdskvalitet, lenker fra andre nettsteder og tekniske aspekter som nettstedets hastighet og mobilvennlighet.

Det er viktig å merke seg at søkemotor algoritmer kontinuerlig oppdateres og forbedres for å levere bedre og mer relevante søkeresultater. Google, for eksempel, gjør tusenvis av mindre oppdateringer til algoritmen sin hvert år, samt noen større endringer kjent som "kjerneoppdateringer". Dette betyr at SEO-strategier må tilpasses og justeres deretter for å holde tritt med endringene.

Robots.txt og spiders

En annen viktig komponent i søkemotoroptimalisering er forståelsen av hvordan søkemotorer finner og indekserer innholdet på en nettside. Dette gjøres ved hjelp av små programmer, ofte kalt "spiders" eller "crawlers", som navigerer på nettet og katalogiserer innholdet de finner.

Robots.txt er en fil som brukes til å gi instruksjoner til søkemotorspidere om hvordan de skal indeksere innholdet på en nettside. Denne filen kan hjelpe nettsideeiere med å kontrollere hvilke deler av nettstedet som skal indekseres og hvilke som skal ignoreres.

Inkludering av en robots.txt-fil og et korrekt utformet XML-sitemap er viktig for å hjelpe søkemotorer med å navigere og finne relevant innhold på nettstedet ditt. Å optimalisere disse elementene er en viktig del av en vellykket SEO-strategi og kan bidra til å forbedre nettsidens rangering i søkeresultatene.

Hovedelementer i SEO

Nøkkelord er viktige for søkemotoroptimalisering (SEO) fordi de hjelper søkemotorene med å forstå hva nettstedet ditt handler om. Dette gjør det enklere for søkemotorer som Google og Bing å indeksere og rangere siden din i søkeresultatene. Innholdet på nettstedet ditt bør være relevant, informativt og godt skrevet, slik at brukerne faktisk får svar på det de søker etter. Det er også en stor fordel om nettstedet ditt har variert innhold, i form av tekst, bilder og videoer, for å skape en best mulig brukeropplevelse. 

Lenkebygging, også kalt link bygging, er en annen viktig del av SEO, da den bidrar til å øke autoriteten til nettstedet ditt og forbedre rangeringen i søkeresultatene. Inngående lenker fra andre relevante og høykvalitets nettsteder kan vise søkemotorene at innholdet ditt er verdifullt og pålitelig, noe som kan føre til raskere og stabilt høyere synlighet i søkeresultatene. Samtidig bør du også fokusere på å opprette gode lenker internt på nettstedet ditt.

En brukervennlig nettside spiller også en stor betydning for oppnåelsen av suksess med SEO. Webdesignet bør være behagelig og intuitivt, slik at besøkende enkelt kan finne det de leter etter når de besøker nettstedet ditt. Brukeropplevelse (UX) omfatter alle aspekter av hvordan brukerne samhandler med nettstedet, fra navigasjon og layout til hastighet og mobiloptimalisering.

En god brukeropplevelse vil ikke bare hjelpe nettstedet ditt med å rangere høyere i søkemotorer, men også bidra til økt brukertilfredshet og konverteringsrater.

Typer av SEO

On-page SEO

On-page SEO handler om alt som har å gjøre med innhold og struktur på selve nettsiden. Dette inkluderer optimalisering av tekst og innhold, samt hvordan nettsiden er strukturert. Målet er å gjøre det enklere for både søkemotorer og besøkende å forstå hva nettsiden handler om. Noen viktige faktorer innenfor on-page SEO er:

 • Riktig bruk av nøkkelord: Velg relevante nøkkelord og inkluder dem på en naturlig måte i overskrifter og tekst.
 • God URL-struktur: Korte og tydelige URL'er som beskriver innholdet på siden.
 • Mobilvennlighet: Nettsiden skal være lett å navigere og lese på alle enheter.
 • Rask lastetid: Optimaliser bilder og kode for å redusere lastetid og forbedre brukeropplevelsen.

Off-page SEO

Off-page SEO omfatter alle aktiviteter som gjøres utenfor nettsiden for å forbedre synligheten i søkemotorer. Dette handler hovedsakelig om å bygge autoritet og tillit gjennom lenker fra eksterne nettsteder. Generelt ønsker man å få lenker fra relevante og troverdige kilder. Her er noen viktige elementer i Off-page SEO:

 • Lenkebygging: Skaff lenker fra kvalitetssider og unngå "spammy" eller dårlige nettsteder.
 • Sosiale medier: Del innholdet ditt på sosiale medier og engasjer deg i samhandlingen med målgruppen.
 • Lokal SEO: Registrer deg på Google My Business og legg til riktig kontaktinformasjon, åpningstider og bilder.

Teknisk SEO

Teknisk SEO handler om å optimalisere nettsidens infrastruktur og koding for å forbedre ytelsen og synligheten i søkemotorer. Dette inkluderer aspekter som sidens hastighet, indeksering, og sikkerhet. Noen viktige elementer i teknisk SEO er:

 • Rask lastetid: Bedre lastetiden ved å komprimere bilder, minimere JavaScript og CSS, og benytte caching.
 • Sikkerhet: Implementer HTTPS og sørge for en sikker forbindelse mellom nettsiden og brukeren.
 • Skalerbarhet: Nettsidens struktur og kode skal kunne håndtere økt trafikk og vekst.
 • Sitemap og robots.txt: Opprett en sitemap for å hjelpe søkemotorer med å indeksere siden, og bruk robots.txt-filen til å styre hvilke sider som skal indekseres eller utelates.

Verktøy og strategier for SEO

Google Ads er en betalt annonseringsplattform som lar deg plassere annonser øverst i søkeresultatene. Dette er ikke direkte relatert til søkemotoroptimalisering (SEO), men til søkemotormarkedsføring (SEM). Ved å kombinere Google Ads med SEO kan du oppnå bedre resultater ved å dekke både betalte og organiske søk. Fordelene ved å benytte Google Ads inkluderer økt synlighet, målrettet trafikk og raskere resultater sammenlignet med SEO alene.

Kunstig intelligens (AI) spiller en stadig større rolle i SEO. Med AI-teknologi kan analyse og innsikt om søkeatferden forbedres, noe som kan bidra til å skape mer effektive SEO-strategier. For eksempel kan AI brukes til å analysere og forstå søkeord og brukeratferd. Dette gjør at nettsider kan optimaliseres med mer relevant innhold og struktur, noe som igjen forbedrer rangering i søkeresultatene.

Bing Webmaster Tools er et annet nyttig verktøy som hjelper deg med å forstå og optimalisere SEO-ytelsen på nettsiden din, spesielt på Bing-søkemotoren. Verktøyet gir deg innsikt i hvordan nettsiden din indekseres og rangeres i Bing-søkene, og du kan bruke denne informasjonen til å forbedre søkemotoroptimaliseringen din. Selv om Google dominerer søkemarkedet, bør du ikke overse Bing som en potensiell kilde til trafikk og rangering.

Vanlige SEO feil

Sorte hatt teknikker er metoder som bryter med søkemotorenes retningslinjer og praksis for god søkemotoroptimalisering (eksempelvis black hat seo). Disse teknikkene inkluderer blant annet cloaking og keyword stuffing. Cloaking innebærer å presentere forskjellig innhold til søkemotorer og brukere, mens keyword stuffing er overdreven bruk av nøkkelord i teksten. Begge disse teknikkene kan føre til at nettstedet ditt blir straffet av søkemotorer, noe som kan redusere rangeringen og potensielt skade nettstedets omdømme.

En annen vanlig SEO-feil er å ha duplikat innhold på nettstedet. Dette innebærer at to eller flere sider på nettstedet ditt har identisk eller veldig likt innhold. Søkemotorer straffer duplikat innhold ved å redusere rangeringen av sidene som er involvert. For å unngå denne feilen, bør eiere av nettstedet sørge for at innholdet på hver side er unikt og relevant, og at de benytter seg av kanoniske tagger der det er nødvendig.

Å identifisere og rette opp disse vanlige SEO-feilene kan bidra til å forbedre nettsidens synlighet i søkemotorer og dermed øke trafikken til nettstedet ditt.

Lokale bedriftsoppføringer

En viktig del av lokal SEO er å opprette og vedlikeholde lokale bedriftsoppføringer. Disse inkluderer Google My Business, Bing Places og andre lokale kataloger. Ved å opprette og oppdatere bedriftsoppføringer med relevant informasjon som telefonnummer, adresse og åpningstider, kan bedrifter forbedre sin synlighet i lokale søk og tiltrekke seg flere potensielle kunder. Riktig bruk av nøkkelord og beskrivende tekst i bedriftsoppføringer kan også bidra til å øke rangeringen i søkemotorresultatene.

 • Google My Business: Optimaliser oppføringsinformasjon og samle anmeldelser for å forbedre rangeringen.
 • Bing Places: Nå bredere målgrupper ved å opprette en Microsoft-konto og oppføre bedriften der.
 • Lokale kataloger: Sørg for å inkludere bedriftsoppføringer i relevante lokale kataloger og bransjespesifikke nettsteder.

Mobil-først indeksering

Mobil-først indeksering er et annet avgjørende aspekt ved søkemotoroptimalisering. Med økende bruk av mobile enheter for nettsøk har søkemotorer som Google innført Mobil-først indeksering for å evaluere nettsteder basert på hvordan de fungerer på mobile enheter. For å utnytte dette, er det viktig å fokusere på et responsivt design som tilpasser seg ulike skjermstørrelser og enkel navigasjon for mobile brukere.

 • Responsivt design: Adopter et responsivt design for nettstedet som enkelt justerer seg etter enhetens skjermstørrelse.
 • Nettstedsytelse: Optimaliser innlastingstider og reduser bruk av tunge elementer for å forbedre brukeropplevelsen på mobile enheter.
 • Enkel navigasjon: Prioriter enkel navigasjon for mobile brukere ved å inkludere tydelige menyer, knapper og lenker.

Ved å fokusere på både Lokal SEO og Mobile SEO, kan bedrifter sikre at de er godt posisjonert i søkemotorresultatene og tiltrekke seg kunder både lokalt og på tvers av ulike enheter.

Konklusjon

Søkemotoroptimalisering (SEO) er en kontinuerlig prosess som krever forståelse, tålmodighet, og evnen til å tilpasse seg endringer. Fra tekniske til innholdsmessige aspekter, er det avgjørende for bedrifter å være oppdatert med de siste trendene og teknikkene i SEO for å sikre synlighet og relevans på nettet.

Med den økende vekten på faktorer som brukeropplevelse, mobiloptimalisering, og den fremvoksende rollen av AI, må bedrifter kontinuerlig forbedre og justere sin tilnærming for å holde tritt med endringer i søkemotor algoritmer og brukeratferd. Det er klart at for å lykkes med SEO i fremtiden, må bedrifter være både proaktive og reaktive.

Vil du prate med en ekspert?

ZenNet AS er et markedsføringsbyrå i Oslo, som tilbyr tjenester til bedrifter over hele landet. 

Få svar på ofte stilte spørsmål om SEO

Hva er søkemotoroptimalisering (SEO)?

SEO er en prosess for å forbedre synligheten til en nettside i søkemotorer med målet om å tiltrekke seg mer trafikk til nettstedet fra målgruppen.

Hvorfor er SEO viktig?

God SEO kan øke organisk trafikk, forbedre merkevarens omdømme, og øke synligheten i søkemotorer som Google og Bing.

Hvordan fungerer søkemotorer?

Søkemotorer bruker algoritmer for å finne og rangere innhold basert på relevans og autoritet.

Hvilke hovedteknikker brukes i SEO?

- Teknisk SEO: Forbedrer nettstedets struktur og tilgjengelighet.
- On-page SEO: Optimaliserer innhold for søkeord og brukervennlighet.
- Off-page SEO: Fokuserer på tilbakekoblinger og eksternt omdømme.

Hva er robots.txt og spiders?

Spiders, også kjent som "crawlers", er små programmer som indekserer innhold på nett. Robots.txt gir instruksjoner til spiders om hvilket innhold som skal indekseres.

Hvilke elementer vektlegges i SEO?

Nøkkelord, kvaliteten på innhold, lenker fra andre nettsteder, tekniske aspekter som hastighet, og brukervennlighet er alle viktige.

Innholdsfortegnelse
Primary Item (H2)
Les flere artikler
ZenNet AS er et markedsføringsbyrå som hjelper ambisiøse bedrifter med vekst via utvikling og drift av nettsider, samt. veiledning og bistand innen digital markedsføring. 
© 2023 ZenNet | Org nr 929 416 880
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram