Få tilbud

Semrush vs Ahrefs - Hva er best for SEO?

4. februar 2024

I digital markedsføring er SEO-verktøy uunnværlige for å forstå og optimalisere nettsiders synlighet i søkemotorer. SEMrush og Ahrefs har lenge vært blant de ledende verktøyene som tilbyr omfattende løsninger for SEO-analyse og -strategi.

De leverer omfattende data om søkeord og relevant informasjon for SERP, tilbyr posisjonssporingsfunksjoner, og verktøy for å analysere innhold, noe som hjelper brukere med å forstå plasseringer for å dermed kunne planlegge og gjennomføre markedsføringsstrategier.

Ved sammenligning av SEMrush og Ahrefs, vil brukere finne at begge plattformene tilbyr en rekke funksjoner som er viktige for en effektiv SEO-strategi. SEMrush er kjent for sitt brede spekter av verktøy som støtter annonsering, innholdsopprettelse og markedsføring i sosiale medier, i tillegg til SEO. På den andre siden er Ahrefs anerkjent for sin dyptgående backlinks analyse og har over tid utvidet sine tjenester til å omfatte flere SEO-funksjoner.

Selv om begge verktøyene starter med primære fokus på bestemte områder innen SEO, har de utviklet seg betydelig og konkurrerer nå nært om brukernes gunst. Valget mellom SEMrush og Ahrefs avhenger ofte av personlige behov og preferanser, i tillegg til budsjett, da hver plattform tilbyr ulike prispakker.

I denne artikkelen sammenligner vi deres funksjoner for å hjelpe deg med å vurdere hvilket verktøy som egner seg best til ditt bruk.

Oversikt over verktøyene

Ahrefs og Semrush er begge kraftfulle verktøy i SEO-verktøykassen, utstyrt med en rekke funksjoner som er fundamentale for effektivt SEO-arbeid. De tilbyr begge avanserte muligheter for nøkkelordforskning, dyptgående konkurrentanalyse, og strategier for linkbygging, som er avgjørende for å forbedre en nettsides søkemotorranking.

Ahrefs-funksjoner

Ahrefs er spesielt kjent for sin imponerende database over backlinks, som gir brukerne innsikt i hvordan og hvor de kan bygge verdifulle lenker for å forbedre sin nettstedsautoritet. Dette gjør det mulig for brukere å identifisere verdifulle lenkebyggingsmuligheter og overvåke konkurrentenes strategier.

I tillegg tilbyr Ahrefs en omfattende nettstedsauditor som grundig undersøker et nettsteds helse, avdekker tekniske feil og gir handlingsrettet innsikt for forbedringer. Dette er avgjørende for å sikre at nettstedet er optimalisert for søkemotorer.

Keyword reserach-funksjonen er et annet viktig redskap som Ahrefs tilbyr. Verktøyet tilbyr dyptgående innsikt i søkeordtrender, konkurranseanalyse, og søkeresultatanalyse. Dette er uvurderlig for å utvikle effektive innholdstrategier som tiltrekker seg målrettet trafikk.

Samlet sett gjør disse spesialiserte funksjonene Ahrefs til et uunnværlig verktøy for de som ønsker å mestre backlink-strategier, forbedre nettstedets tekniske tilstand, og finjustere sin nøkkelordstrategi.

Semrush-funksjoner

Semrush utmerker seg som et uunnværlig verktøy for digital markedsføring med sine spesialiserte funksjoner som posisjonssporing (POS-sporing), nøkkelordforskning, innholdsanalyse, og trafikkanalyse. Med posisjonssporingsverktøyet gir Semrush brukerne muligheten til å overvåke deres nettsiders rangeringer i søkemotorresultatene for spesifikke nøkkelord, noe som er essensielt for å vurdere og justere SEO-strategier dynamisk. Dette gir innsikt i hvordan endringer på nettstedet eller i innholdet påvirker synligheten i søkemotorene.

Nøkkelordforskningsverktøyet til Semrush er ekstremt kraftfullt, og tilbyr omfattende data om søkevolum, konkurranse, og mulige alternativer til nøkkelord, noe som hjelper markedsførere med å identifisere de mest verdifulle søkeordene for å målrette seg mot. Innholdsanalyseverktøyet er uvurderlig for å skape SEO-vennlig innhold som engasjerer målgruppen og forbedrer nettstedets plassering.

Trafikkanalysefunksjonen gir en dyp forståelse av besøkendes oppførsel, kilder til nettstedstrafikk, og konkurrentenes trafikkstrategier. Alt i alt, med disse avanserte verktøyene, posisjonerer Semrush seg som en integrert plattform som støtter markedsførere i å optimalisere deres online tilstedeværelse og markedsføringsinnsats på tvers av flere kanaler.

Kostnader og funksjoner

Brukergrensesnitt (UI) og brukervennlighet er avgjørende aspekter av enhver plattform, og både Semrush og Ahrefs leverer på dette området med sine intuitive dashbord. Imidlertid varierer brukeropplevelsen mellom de to.

Semrush er ofte ansett som mer tilgjengelig for de som er nye til SEO-verdenen, med et godt organisert og visuelt tiltalende grensesnitt som gjør det enkelt å komme i gang. På den andre siden har Ahrefs et klart og enkelt grensesnitt som er enkelt å navigere, selv om noen brukere kan finne at det tar litt tid å bli kjent med alle de avanserte funksjonene plattformen har å tilby.

Prisstrukturen til de to plattformene tilbyr flere alternativer for å passe ulike brukerbehov og budsjett.

Semrush-pris:

 • Pro: For frilansere, startups og in-house markedsførere med et begrenset budsjett
 • Guru: For SMB og voksende markedsføringsbyråer
 • Business: For etater, E-handel prosjekter og større merker

Ahrefs-pris:

 • Lite: For individuelle markedsførere og små bedrifter
 • Standard: For små til mellomstore bedrifter og profesjonelle markedsførere
 • Agency: For store byråer og bedrifter

Semrush og Ahrefs tilbyr begge god verdi for pengene gitt deres allsidighet og omfattende funksjonsett, men den endelige avgjørelsen avhenger ofte av spesifikke forretningsbehov og budsjettgrenser.

Verktøy for teknisk SEO

Innen teknisk SEO er sideauditering og feilsøking nøkkelkomponenter for å sikre at et nettsted yter optimalt og er synlig i søkemotorene. Dette omfatter alt fra å identifisere og løse tekniske feil til å optimalisere innholdet for å maksimere dets effektivitet. Verktøy for innholdsoptimalisering spiller en viktig rolle i denne prosessen, ved å hjelpe til med å forbedre og finpusse innholdet slik at det treffer målgruppen mer effektivt.

Semrush og Ahrefs er to plattformer som tilbyr omfattende funksjoner for site audit, som er avgjørende for å identifisere og korrigere SEO-relaterte feil. Semrush's side audit-verktøy gjennomfører en systematisk gjennomgang av nettsider for å oppdage vanlige SEO-problemer som kan påvirke nettstedets søkbarhet og brukeropplevelse, mens Ahrefs tilbyr en dyptgående analyse av nettstedets helse gjennom sin SEO audit-kapasitet, avdekker alt fra treg sidehastighet til brutte lenker.

På innholdssiden av SEO, gir Ahrefs' innholdsutforsker brukerne mulighet til å undersøke hvilket innhold som presterer best innenfor spesifikke nisjer, samt å oppdage engasjerende nøkkelord og emneideer. Semrush sin SEO skriveassistent er et annet verdifullt verktøy som gir veiledning for innholdsproduksjon, inkludert forslag til å lage SEO-vennlig innhold som er optimalisert for de rette nøkkelordene, lesbarhet, og tone som appellerer til den tiltenkte målgruppen.

Samlet sett, med sine avanserte funksjoner for både teknisk SEO og innholdsproduksjon, står SEM Rush og Ahrefs som essensielle verktøy for å forbedre en nettsides konkurranseevne og synlighet i søkemotorenes resultatsider.

Ved å tilby dyptgående analyser, brukervennlige dashboards for feilsøking, og kraftfulle innholdsoptimaliseringsverktøy, hjelper de markedsførere med å navigere i SEO-landskapet.

Overvåkning og analyse av backlinks

Bruk av Ahrefs og Semrush gir markedsførere en unik mulighet til å utføre dyptgående analyser av backlinks og skaffe seg verdifull innsikt i konkurrentenes strategier. Disse plattformene er uvurderlige ressurser for å forstå både egen og konkurrentenes stilling i det digitale markedet. Ved å tilrettelegge for en dypere forståelse av lenkebyggingslandskapet og referanse domener, hjelper de brukerne med å finne og utnytte nye muligheter for å styrke sin online tilstedeværelse.

Ahrefs skiller seg ut med sin omfattende lenkeindekseringsdatabase, som muliggjør nøyaktig analyse av baklenker og refererende domener. Dette er spesielt nyttig for de som er ivrige etter å finne bra link juice, identifisere verdifulle lenkebyggingsmuligheter og overvåke konkurrenters lenkestrategier. Ved å avdekke hvilke nettsteder som lenker til konkurrentene, kan markedsførere identifisere potensielle nye kilder til sterke backlinks.

På sin side tilbyr Semrush dyptgående analyse av backlinks og innsikt i refererende domener, utrustet med data som belyser konkurrentenes lenkebyggingsstrategier samt muligheter for å avdekke svakheter i egne lenkeprofiler. Dette gir en detaljert oversikt som støtter forståelsen av den overordnede lenkebyggingsstrategien, med et spesielt fokus på autoritet og geografisk fordeling av refererende domener.

Konkurrentanalyse og markedsinnsikter er områder hvor Semrush virkelig briljerer, ved å tilby detaljerte analyser av organisk søketrafikk og baklenkegap hos konkurrenter. Dette gir markedsførere mulighet til å identifisere strategiske tiltak basert på hvor konkurrentene henter sin trafikk fra.

Research av keywords og databaser

Verktøyene for keyword research i Ahrefs og Semrush tilbyr omfattende databaser som er avgjørende for å finne relevante søkeord. Ahrefs' Keywords Explorer gir brukerne tilgang til en stor database med over 7 milliarder søkeord, og tilbyr detaljert informasjon som søkevolum og keyword difficulty. SEMRushs svar på dette er Keyword Magic Tool, som også inneholder en imponerende mengde søkeord og tilbyr brukervennlige filtre for å raffinere søk.

 • Ahrefs Keywords Explorer:
  • Database: 7+ milliarder søkeord
  • Funksjoner: Søkevolum, Keyword Difficulty, Clicks data
 • SEMRush Keyword Magic Tool:
  • Database: 20+ milliarder søkeord
  • Funksjoner: Søkevolumfiltrering, Keyword Grouping, Intelligent søkeordorganisering

Rangeringssporing og SERP-analyse

For rangeringssporing tilbyr begge verktøyene pålitelige funksjoner for å spore nettstedets plasseringer i SERPene (Search Engine Result Pages) for utvalgte søkeord over tid. Ahrefs tilbyr en Rank Tracker som gir detaljert innsikt i SERP-plasseringer, og viser fremgang eller tilbakegang i rangering. SEMRush sin tilsvarende funksjon, kalt Position Tracking, lar brukere spore enhetsspesifikke og geografiske rangeringer, noe som er viktig når man vurderer SEO-suksess i forskjellige regioner og på ulike plattformer.

 • Ahrefs Rank Tracker:
  • Funksjoner: Visuell fremgangsoversikt, SERP funksjoner, Konkurrentsporing
 • SEMRush Position Tracking:
  • Funksjoner: Geografisk og enhetsspesifikk sporing, SERP-funksjonsvisning, Konkurransedyktig landskapsanalyse

Bruken av disse verktøyene gjør det mulig for SEO-profesjonelle å forstå og tilpasse strategier basert på hvordan søkeordene presterer i Google og andre søkemotorer.

Konklusjon: Hva er best?

Når det kommer til valget mellom Semrush og Ahrefs, er det klart at ingen av de to verktøyene kan hevdes å være absolutt bedre enn det andre. I stedet fyller de ulike behov og kriterier, avhengig av hva brukeren er ute etter. For eksempel, kan en bruker som verdsetter en omfattende forståelse av konkurrentenes linkbygging strategier og ønsker et anerkjent verktøy for keyword research oppleve at Ahrefs passe bedre. Mens en annen, som trenger en allsidig plattform som støtter en bredere rekke av digital markedsføringstiltak inkludert SEO, PPC, og sosiale medier, kan foretrekke Semrush.

Dette understreker viktigheten av å nøye vurdere ens egne markedsføringsmål og ressursbehov før man velger et SEO-verktøy. Hver plattform tilbyr ulike prispakker og funksjonsett som kan være mer eller mindre passende for forskjellige typer virksomheter, fra små startups til store bedrifter. En detaljert evaluering av funksjoner som søkeordsforskning, analyse av lenker, SERP-tracking, og innholdsverktøy, sammen med brukervennlighet og pris, vil hjelpe brukere å identifisere hvilket verktøy som best oppfyller deres spesifikke behov.

Konklusjonen er at både SEMrush og Ahrefs representerer toppklasse verktøy for de som ønsker å forbedre sin online synlighet og konkurransedyktighet. Valget mellom dem bør baseres på en grundig vurdering av ens egne krav og preferanser. Ved å gjøre det, kan markedsførere effektivt utnytte styrkene til det valgte verktøyet for å maksimere sin SEO-suksess, uten å falle for tanken om at det ene nødvendigvis er bedre enn det andre. Begge plattformer har sine fordeler og spesialiseringer, noe som gjør dem til verdifulle tilskudd til enhver digital markedsførers verktøykasse, avhengig av målsetningene de søker å oppnå.

Amanda Lekven
amanda@zennet.no
979 71 007
Innholdsfortegnelse
Primary Item (H2)
Les flere artikler
Zennet AS er et markedsføringsbyrå som hjelper ambisiøse bedrifter med vekst via utvikling og drift av nettsider, samt. veiledning og bistand innen digital markedsføring. 
© 2024 Zennet | Org nr 929 416 880
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram