Få tilbud

Hva er teknisk SEO? Enkelt forklart 

3. oktober 2023

Teknisk SEO er en viktig del av søkemotoroptimalisering (SEO) som handler om å optimalisere nettsiden din for å gjøre den mer synlig i søkeresultatene på nettet. Teknisk SEO er en kompleks prosess som krever en god forståelse av hvordan søkemotorer fungerer og hva som skal til for å optimalisere nettsiden din for å oppnå høyest mulig rangering hos søkemotorene.

Teknisk SEO handler om å optimalisere nettsiden din for søkemotorene. Dette inkluderer alt fra å sørge for at nettsiden din er rask og responsiv, til å optimalisere URL-strukturen og sikre at alle sider på nettsiden din har unike meta-tagger. Det er også viktig å sørge for at nettsiden din er optimalisert for mobil, ettersom stadig flere brukere nå bruker mobilen til å søke etter informasjon på nettet.

Med teknisk SEO kan du øke synligheten til nettsiden din og tiltrekke deg flere besøkende. Ved å optimalisere nettsiden din for søkemotorene, kan du sørge for at nettsiden din blir funnet av potensielle kunder og øke sjansene for at de velger å kjøpe produktene eller tjenestene dine.

Hva er teknisk SEO?

Teknisk SEO er en viktig del av søkemotoroptimalisering (SEO), som fokuserer på den tekniske delen av nettstedet ditt. Det handler om å optimalisere nettstedet ditt for å gjøre det enklere for søkemotorer som Google å indeksere og rangere innholdet ditt.

Teknisk SEO inkluderer alt fra hastighetsoptimalisering, metadata, strukturert data, til nettstedets arkitektur og koding. Det er en kritisk faktor for å sikre synlighet på nettet, og dermed øke trafikken til nettstedet ditt.

Hvorfor er teknisk SEO viktig?

En godt optimalisert teknisk infrastruktur er grunnlaget for et godt rangerende nettsted. Hvis nettstedet ditt ikke er optimalisert for søkemotorer, kan det være vanskelig for søkemotorer å indeksere og rangere innholdet ditt.

Med en optimalisert teknisk infrastruktur kan du forbedre rangeringen din på søkemotorer som Google, og dermed øke synligheten til nettstedet ditt. Dette kan føre til økt trafikk, flere konverteringer og høyere inntekter.

For å lykkes med teknisk SEO, må du ha en grundig forståelse av søkemotorer og deres krav og retningslinjer. Du må også ha en god teknisk kunnskap om nettstedet ditt og hvordan du kan optimalisere det for søkemotorer.

Nettstedets Infrastruktur

Nettstedets infrastruktur er en viktig del av teknisk SEO. Det inkluderer nettstedets struktur, URL-struktur og sitemap. En god infrastruktur kan bidra til å forbedre nettstedets synlighet og rangering i søkemotorer.

Nettstedets struktur refererer til hvordan innholdet på nettstedet er organisert og presentert. En god nettstedsstruktur gjør det enklere for både brukere og søkemotorer å navigere på nettstedet. Det kan også bidra til å forbedre brukeropplevelsen og øke sannsynligheten for at brukere blir på nettstedet lenger.

For å forbedre nettstedets struktur, bør man vurdere å organisere innholdet i kategorier og underkategorier. Dette kan gjøres ved hjelp av en logisk navigasjonsstruktur, som gjør det enklere for brukere å finne det de leter etter. Det er også viktig å sørge for at nettstedet har en jevn og logisk struktur, slik at søkemotorer kan indeksere innholdet på en effektiv måte.

URL-struktur

URL-strukturen på nettstedet er også viktig for teknisk SEO. En god URL-struktur kan bidra til å forbedre nettstedets synlighet og rangering i søkemotorer. Det er viktig å ha en klar og logisk URL-struktur, slik at både brukere og søkemotorer kan forstå hva innholdet handler om.

For å forbedre URL-strukturen bør man vurdere å inkludere relevante nøkkelord i URL-en. Dette kan bidra til å gjøre URL-en mer forståelig og relevant for søkemotorer. Det er også viktig å sørge for at URL-en er kort og enkel å huske, slik at brukere kan finne tilbake til innholdet senere.

Sitemap

Sitemap er en oversikt over alle sidene på nettstedet. Det er viktig å ha en oppdatert sitemap, slik at søkemotorer kan finne og indeksere alle sidene på nettstedet. Dette kan bidra til å forbedre nettstedets synlighet og rangering i søkemotorer.

For å opprette en sitemap bør man bruke et verktøy som Google Search Console. Dette verktøyet kan hjelpe deg med å opprette og vedlikeholde en sitemap for nettstedet ditt. Det er også viktig å sørge for at sitemap-en er oppdatert og inneholder alle sidene på nettstedet ditt.

Hastighet og ytelse

Teknisk SEO omfatter også optimalisering av nettsidens hastighet og ytelse. Dette er viktig for å gi brukerne en god opplevelse og for å forbedre rangeringen i søkemotorene.

Nettsidens hastighet

Nettsidens hastighet er en av de viktigste faktorene i teknisk SEO. En nettside som tar lang tid å laste inn kan føre til at brukerne forlater siden og dermed gir en høy bounce rate. Dette vil igjen påvirke rangeringen i søkemotorene negativt. Derfor er det viktig å optimalisere nettsidens hastighet.

Det er flere faktorer som påvirker nettsidens hastighet, blant annet størrelsen på bilder og videoer, kodeoptimalisering og serverrespons. Ved å optimalisere disse faktorene kan man forbedre nettsidens hastighet og dermed gi brukerne en bedre opplevelse.

Responsivt design

Responsivt design er en annen viktig faktor i teknisk SEO. Dette innebærer å tilpasse nettsiden til ulike enheter, som mobiltelefoner og nettbrett. Dette er viktig fordi stadig flere brukere benytter seg av mobile enheter for å surfe på nettet.

En nettside som ikke er tilpasset mobile enheter vil gi brukerne en dårlig opplevelse og kan føre til at de forlater siden. Dette vil igjen påvirke rangeringen i søkemotorene negativt. Derfor er det viktig å ha et responsivt design på nettsiden.

Caching

Caching er en teknikk som brukes for å redusere lastetiden på nettsiden. Dette innebærer å lagre nettsidens elementer, som bilder og CSS-filer, på brukerens enhet eller i mellomlagring på serveren. Dette gjør at nettsiden lastes raskere neste gang brukeren besøker siden.

Caching kan være en effektiv måte å forbedre nettsidens hastighet og dermed gi brukerne en bedre opplevelse. Det er viktig å optimalisere caching på nettsiden for å oppnå best mulig ytelse.

I tillegg til disse faktorene er det viktig å optimalisere nettsidens Core Web Vitals, som er en ny måte å måle nettsidens ytelse på. Ved å optimalisere Core Web Vitals kan man forbedre nettsidens rangering i søkemotorene og gi brukerne en bedre opplevelse.

Optimaliserer du nettsidens tekniske aspekter, så blir det med andre ord enklere for søkemotorer å indeksere og dermed gjengi innholdet ditt korrekt.

Innholdsoptimalisering

Innholdet på en nettside er en av de viktigste faktorene for søkemotoroptimalisering. Det må være relevant, informativt og ha høy kvalitet for å tiltrekke seg både søkemotorer og besøkende. Her er noen tips for å optimalisere innholdet på nettsiden din:

Kvalitet av innhold

Innholdet på nettsiden din må være av høy kvalitet for å rangere høyt i søkemotorer. Dette betyr at det må være relevant, informativt og engasjerende for leserne. Det er viktig å skrive for leserne og ikke for søkemotorer. Søkemotorer bruker algoritmer for å analysere innholdet på nettsiden din, og de kan skille mellom dårlig og godt innhold. Derfor bør du fokusere på å produsere kvalitetsinnhold som gir verdi til leserne.

Bruk av nøkkelord

Nøkkelord er viktige for å rangere høyt i søkemotorer. Nøkkelordene du bruker på nettsiden din bør være relevante for innholdet ditt og søkeordene som brukere søker etter. Det er viktig å bruke nøkkelord på en naturlig måte i teksten din, og ikke overdrive bruken av dem. Overdreven bruk av nøkkelord kan føre til at søkemotorer klassifiserer innholdet ditt som spam.

Metadata og beskrivelser

Metadata og beskrivelser er viktig for å gi søkemotorer og brukere en oversikt over hva nettsiden din handler om. Metadata inkluderer tittel, beskrivelse og nøkkelord. Tittelen på nettsiden din bør være kort og beskrivende og inkludere nøkkelord. Beskrivelsen bør gi en kort oversikt over hva nettsiden din handler om og inkludere nøkkelord. Nøkkelordene du bruker i metadata og beskrivelser bør være relevante for innholdet ditt og søkeordene som brukere søker etter.

Lenkebygging og eksterne faktorer

Lenkebygging er en viktig del av teknisk SEO og handler om å skaffe lenker fra andre nettsider til din egen side. Dette bidrar til å øke din nettsides autoritet og rangering i søkemotorer.

Interne lenker

Interne lenker er lenker som går fra en side på ditt eget domene til en annen side på samme domene. Disse lenkene hjelper søkemotorene med å forstå den hierarkiske strukturen på nettstedet ditt og kan også bidra til å øke synligheten til sider som kanskje ikke har like mye trafikk.

Eksterne lenker

Eksterne lenker er lenker som går fra en annen nettside til din egen nettside. Disse lenkene kan være svært verdifulle for å øke din nettsides autoritet og rangering i søkemotorer. Det er viktig å skaffe lenker fra relevante og troverdige nettsider for å få størst mulig effekt.

Backlinks

Backlinks er en type eksterne lenker som peker tilbake til din nettside fra en annen nettside. Disse lenkene kan være spesielt verdifulle fordi de indikerer at andre nettsider anser din nettside som en autoritativ kilde innenfor et bestemt emne eller tema.

Det er viktig å huske at lenkebygging ikke skal være en aktivitet som man driver med for å lure søkemotorene. Søkemotorer er stadig mer intelligente og kan oppdage manipulerende lenkebyggingspraksis. Det er derfor viktig å fokusere på å skaffe kvalitetslenker fra relevante og troverdige nettsider.

Brukeropplevelse og autoritet

Når det kommer til teknisk SEO, er det viktig å huske på at brukeropplevelsen og autoritet spiller en stor rolle i å rangere høyt på søkemotorer.

Brukervennlighet

En nettside som er enkel å navigere og bruke vil gi en bedre brukeropplevelse. Dette kan inkludere en rask lastetid, enkel tilgang til informasjon og en intuitiv design. Brukervennlighet er viktig for å øke trafikken til en nettside, og kan også bidra til å øke tilliten og troverdigheten til siden.

Tillit og troverdighet

En troverdig side vil ha en positiv effekt på brukeropplevelsen og kan bidra til å øke autoriteten til siden. Tillit kan bygges gjennom å ha en sikker nettside, inkludert en SSL-sertifikat og å ha en tydelig personvernpolicy. Det er også viktig å ha pålitelig og relevant innhold som samsvarer med søkeordene som brukes for å finne siden.

For å oppsummere, å optimalisere for brukeropplevelse og autoritet er viktig for å rangere høyt på søkemotorer. Å ha en brukervennlig nettside med relevant og pålitelig innhold vil bidra til å øke trafikken til siden og øke tilliten og troverdigheten til siden.

Teknisk SEO for ulike Plattformer

Når det kommer til teknisk SEO, er det viktig å huske på at ulike plattformer krever forskjellige tilnærminger. Her er noen tips for å optimalisere teknisk SEO for de mest vanlige plattformene:

SEO for nettbutikker

Nettbutikker har spesielle behov når det kommer til teknisk SEO. Det er viktig å sørge for at produktene er optimalisert for søkemotorer, og at sidene laster raskt. Noen viktige faktorer å huske på inkluderer:

 • Optimalisere produktbilder med beskrivende filnavn og ALT-tekst
 • Bruke strukturert data for å hjelpe søkemotorer å forstå produktene dine
 • Sørge for at sidene laster raskt ved å optimalisere bilder og minimere bruk av JavaScript

SEO for blogger

Blogger har også spesielle behov når det kommer til teknisk SEO. Det er viktig å sørge for at innholdet ditt er optimalisert for søkemotorer, og at sidene laster raskt. Noen viktige faktorer å huske på inkluderer:

 • Bruke relevante nøkkelord i tittelen og i innholdet
 • Sørge for at sidene laster raskt ved å optimalisere bilder og minimere bruk av JavaScript
 • Bruke strukturert data for å hjelpe søkemotorer å forstå innholdet ditt

SEO for bedriftsnettsteder

Bedriftsnettsteder har også spesielle behov når det kommer til teknisk SEO. Det er viktig å sørge for at nettstedet ditt er optimalisert for søkemotorer, og at sidene laster raskt. Noen viktige faktorer å huske på inkluderer:

 • Bruke relevante nøkkelord i tittelen og i innholdet
 • Sørge for at sidene laster raskt ved å optimalisere bilder og minimere bruk av JavaScript
 • Bruke strukturert data for å hjelpe søkemotorer å forstå innholdet ditt

Husk at uavhengig av plattform, er det viktig å sørge for at nettstedet ditt er brukervennlig og lett å navigere. Dette vil bidra til å forbedre brukeropplevelsen og øke sjansene for at besøkende blir værende på nettstedet ditt.

Teknisk SEO beste praksis

For å forbedre teknisk SEO er det viktig å optimalisere bruken av bilder og innhold på nettsiden din. Dette inkluderer å velge riktige filformater, komprimere bildene for å redusere filstørrelse som dermed sørger for raskere innlasting, samt legge til alternative tekstbeskrivelser for skjermbilderingsbrukere og søkemotorer. Når det gjelder innhold, bør det være tydelig strukturert og organisert med riktig bruk av overskrifter (H1, H2, osv.) og passende nøkkelord.

En annen viktig faktor for teknisk SEO er å sørge for at søkemotorer kan indeksere og cache innholdet på nettstedet. Dette kan gjøres ved å:

 • Bruke robots.txt-filen for å kommunisere med søkemotorer om hvilke deler av nettstedet de bør indeksere.
 • Sørge for at alle sider har passende metadata og kanoniske koblinger, slik at søkemotorene kan forstå og kategorisere innholdet.
 • Implementere en XML-sitemap som hjelper søkemotorer med å finne og indeksere alle relevante sider på nettstedet ditt.
 • Optimalisere nettsidens hastighet ved å bruke caching-teknikker, minimering av kode og formatering, og ved å levere innholdet fra en effektiv server eller innholdsdistribusjonsnettverk (CDN).

Ved å følge disse beste praksisene for teknisk SEO kan du øke sjansene for at nettstedet ditt oppnår høyere rangeringer i søkemotorresultater og gir en bedre brukeropplevelse.

Konklusjon

Teknisk SEO er en essensiell del av søkemotoroptimalisering som fokuserer på å forbedre nettstedets struktur og koding. Det sikrer at søkemotorer som Google kan lese og indeksere innholdet på en effektiv måte. Denne prosessen omfatter optimalisering av kildekode, meta-innhold, laddtider og innhold som tekst, bilder og video.

Gjennom teknisk SEO kan man forbedre nettstedets brukeropplevelse og synlighet i søkemotorer. For eksempel, raske laddtider og god mobiloptimalisering kan redusere avvisningsrater og øke antall besøkende som engasjerer seg med innholdet.

En vellykket teknisk SEO-strategi inkluderer også arbeid med Core Web Vitals, Googles initiativ for å vurdere og forbedre brukeropplevelsen på nettsteder. Ved å følge beste praksis for teknisk SEO, kan man oppnå høyere rangeringer i organiske søk og tiltrekke seg mer relevant trafikk.

Ved å mestre de tekniske aspektene av SEO, legger man grunnlaget for et vellykket nettsted med høy synlighet og brukervennlighet, noe som igjen fører oppnåelse av høyere rangeringer i organiske søk og tiltrekning av mer relevant trafikk.

Amanda Lekven
amanda@zennet.no
979 71 007
Innholdsfortegnelse
Primary Item (H2)
Les flere artikler
Zennet AS er et markedsføringsbyrå som hjelper ambisiøse bedrifter med vekst via utvikling og drift av nettsider, samt. veiledning og bistand innen digital markedsføring. 
© 2024 Zennet | Org nr 929 416 880
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram