LAGE NETTSIDE?

Hva er teknisk SEO? Enkelt forklart 

3. oktober 2023

Teknisk SEO er en kritisk komponent i søkemotoroptimalisering og handler om å optimalisere et nettsted sin struktur, koding og tekniske aspekter med formål om å forbedre dens synlighet og rangering i søkemotorer som Google, Bing og andre. Målet med teknisk SEO er å tilrettelegge for at det skal bli enklere for søkemotorene å finne, indeksere og dermed rangere innholdet på et nettsted, samtidig som at brukeropplevelsen for nettstedets besøkende også skal forbedres. 

En god teknisk SEO-strategi omfatter mange viktige aspekter, blant annet nettsidens hastighet, nettstedets arkitektur, URL-struktur, navigasjon, robots.txt-filer, titler og metatagger, samt sikkerheten og om hvorvidt nettsiden følger prinsipper for responsivt design. For å lykkes med teknisk SEO, er det viktig å ha en god forståelse av hvilke krav de ulike søkemotorene stiller, samtidig som at man også klarer å holde seg oppdatert på de stadige endringene og utviklingen i bransjen. 

Ved å implementere effektive tekniske SEO-tiltak på nettstedet ditt, kan du med andre ord gradvis over tid oppnå økt synlighet, noe som igjen fører til økt trafikk og forhåpentligvis bedre konverteringer på nettsiden din. 

I denne artikkelen vil du lære:

 • Hvilke tekniske elementer som ligger bak teknisk SEO og hvordan de påvirker plasseringen til en nettside i søkemotorer. 
 • Hva en teknisk SEO-strategi består av, i form av hastighet, arkitektur, struktur og responsivt design m.m.
 • Hvilke tekniske grep du kan ta for å optimalisere nettsiden din for SEO. 

Forståelse av teknisk SEO

For å forstå konseptet enkelt, så kan vi dele opp søkemotoroptimalisering ut i tre ulike kategorier, for å se forskjellen mellom dem: 

 • Teknisk SEO vektlegger nettsidens tekniske aspekter, som blant annet innebærer enkle prosesser som å optimalisere URL-strukturen, til litt mer komplekse oppgaver som å forbedre nettsidens hastighet, og sikre at nettstedet er mobilvennlig. Teknisk SEO er nemlig grunnmuren i en vellykket SEO-strategi, ettersom arbeidet som ligger bak kan være avgjørende for om søkemotorene kan lese og indeksere innholdet ditt eller ikke. 
 • On-page SEO innebærer å optimalisere selve innholdet på nettsiden din og de andre faktorene som kan påvirke brukeropplevelsen direkte. Dette inkluderer blant annet bruken av nøkkelord, meta-tagger, overskrifter, intern lenkestruktur og optimalisering av multimediaelementer som bilder og videoer.
 • Off-page SEO, derimot, handler om å styrke nettstedets omdømme og autoritet gjennom tiltak som ikke foregår direkte på nettsiden din. Dette involverer blant annet lenkebygging, bruken av sosiale medier for å bygge omdømme og omtale i andre nettressurser for å styrke kredibiliteten.

For å oppnå best mulig rangering i søkemotorer, spesielt om du har laget en helt ny nettside, så er det viktig å ha en strategi der samtlige kategorier balanseres ut. I det store bildet er de faktisk alle sammen like viktig å få implementert, og det er nettopp dette som er kjennetegnene til de aller største nettsidene; de har nemlig tikket av alle bokser. 

Vil du prate med en ekspert?

ZenNet AS er et markedsføringsbyrå i Oslo, som tilbyr tjenester til bedrifter over hele landet. 

Betydningen av teknisk SEO 

Teknisk SEO er viktig fordi det øker synligheten til et nettsted i organiske søk. Ved å optimalisere de tekniske aspektene av et nettsted, som hastighet, struktur og mobilvennlighet, blir nettsiden lettere for søkemotorer som Google å indeksere og rangere. Dette fører til høyere rangering i søkeresultatene, noe som øker nettsidens synlighet og tiltrekker flere besøkende. En nettside som mottar høy trafikk, er åpenbart en nettside av høy verdi

I tillegg til høy trafikk, bidrar også fokus på teknisk SEO til å sørge for at antall besøkende faktisk forblir på nettsiden. Fokus på optimalisering av brukeropplevelse, som nettstedets hastighet og struktur, er tross alt en viktig faktor som kan være avgjørende for mange mennesker i forhold til hvorvidt de ønsker å navigere seg videre, eller om de forlater nettstedet umiddelbart. Google vektlegger nemlig dette i form av at de følger med på en nettside sin “bounce rate”.

Til syvende og sist, jobber man med SEO, så er det fordi man ønsker å få et økt antall av organisk trafikk på hjemmesiden som driftes. Organisk trafikk er trafikken som kommer inn til nettsiden din, gjennom naturlige søkeprosesser og ikke via betalte annonseplasser. For veldig mange som søker seg rundt så anses organisk rangering som en enda viktigere info til kilder enn betalte annonseplasser, ettersom førstnevnte signaliserer høy kvalitet og relevans for søkemotorer.

Optimaliserer du nettsidens tekniske aspekter, så blir det med andre ord enklere for søkemotorer å indeksere og dermed gjengi innholdet ditt korrekt.

De grunnleggende komponentene innen teknisk SEO

 • Nettstedets struktur: En god struktur sikrer at innholdet blir organisert og lett tilgjengelig for både mennesker og søkemotorer.
 • Responsivt design: Med økende bruk av mobile enheter er responsivt design og mobilvennlighet avgjørende for teknisk SEO. Et mobilvennlig nettsted justerer seg automatisk til enhetens skjermstørrelse og sørger for en god brukeropplevelse, uavhengig av enheten.
 • Hastighet og ytelse:
  Hastighet og ytelse er diskutabelt, kanskje et av de viktigste komponentene innen teknisk SEO ettersom den tross alt påvirker både brukeropplevelsen til besøkende og dermed hvordan søkemotorene velger å rangere deg. 

Teknisk SEO beste praksis

For å forbedre teknisk SEO er det viktig å optimalisere bruken av bilder og innhold på nettsiden din. Dette inkluderer å velge riktige filformater, komprimere bildene for å redusere filstørrelse som dermed sørger for raskere innlasting, samt legge til alternative tekstbeskrivelser for skjermbilderingsbrukere og søkemotorer. Når det gjelder innhold, bør det være tydelig strukturert og organisert med riktig bruk av overskrifter (H1, H2, osv.) og passende nøkkelord.

En annen viktig faktor for teknisk SEO er å sørge for at søkemotorer kan indeksere og cache innholdet på nettstedet. Dette kan gjøres ved å:

 • Bruke robots.txt-filen for å kommunisere med søkemotorer om hvilke deler av nettstedet de bør indeksere.
 • Sørge for at alle sider har passende metadata og kanoniske koblinger, slik at søkemotorene kan forstå og kategorisere innholdet.
 • Implementere en XML-sitemap som hjelper søkemotorer med å finne og indeksere alle relevante sider på nettstedet ditt.
 • Optimalisere nettsidens hastighet ved å bruke caching-teknikker, minimering av kode og formatering, og ved å levere innholdet fra en effektiv server eller innholdsdistribusjonsnettverk (CDN).

Ved å følge disse beste praksisene for teknisk SEO kan du øke sjansene for at nettstedet ditt oppnår høyere rangeringer i søkemotorresultater og gir en bedre brukeropplevelse.

Konklusjon

Teknisk SEO er en essensiell del av søkemotoroptimalisering som fokuserer på å forbedre nettstedets struktur og koding. Det sikrer at søkemotorer som Google kan lese og indeksere innholdet på en effektiv måte. Denne prosessen omfatter optimalisering av kildekode, meta-innhold, laddtider og innhold som tekst, bilder og video.

Gjennom teknisk SEO kan man forbedre nettstedets brukeropplevelse og synlighet i søkemotorer. For eksempel, raske laddtider og god mobiloptimalisering kan redusere avvisningsrater og øke antall besøkende som engasjerer seg med innholdet.

En vellykket teknisk SEO-strategi inkluderer også arbeid med Core Web Vitals, Googles initiativ for å vurdere og forbedre brukeropplevelsen på nettsteder. Ved å følge beste praksis for teknisk SEO, kan man oppnå høyere rangeringer i organiske søk og tiltrekke seg mer relevant trafikk.

Ved å mestre de tekniske aspektene av SEO, legger man grunnlaget for et vellykket nettsted med høy synlighet og brukervennlighet, noe som igjen fører oppnåelse av høyere rangeringer i organiske søk og tiltrekning av mer relevant trafikk.

Vil du prate med en ekspert?

ZenNet AS er et markedsføringsbyrå i Oslo, som tilbyr tjenester til bedrifter over hele landet. 
Amanda Lekven
amanda@zennet.no
979 71 007
Innholdsfortegnelse
Primary Item (H2)
Les flere artikler
ZenNet AS er et markedsføringsbyrå som hjelper ambisiøse bedrifter med vekst via utvikling og drift av nettsider, samt. veiledning og bistand innen digital markedsføring. 
© 2024 ZenNet | Org nr 929 416 880
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram