Få tilbud

Hva er SERP? Enkelt forklart

4. februar 2024

SERP er en forkortelse av det engelske begrepet "Search Engine Results Page", som refererer til den siden som viser søkeresultatene etter at en forespørsel er utført i en søkemotor som Google. Den består av en liste over lenker til nettsider, samt tilleggsinformasjon som snutter (eller utdrag), som kan inkludere titler, en kort beskrivelse av innholdet på siden, og noen ganger bilder eller andre interaktive elementer.

Disse søkeresultatsidene er sammensatt av både organiske resultater og betalte annonser. De organiske resultatene genereres basert på relevansen til brukerens søkeord i forhold til innholdet på nettstedene som er indeksert av søkemotoren. Betalte resultater, ofte kalt reklame eller sponsede lenker, er vanligvis tydelig merket og rangeres etter et annet sett av kriterier, som inkluderer budgiving og annonsekvalitet.

For nettsideeiere og bedrifter er forståelsen av SERP og hvordan man optimaliserer sin tilstedeværelse på disse sidene gjennom søkemotoroptimalisering (SEO) og søkemotorannonsering (SEM) avgjørende for å tiltrekke seg besøkende og kunder. SEO-taktikker kan inkludere å forbedre innholdets kvalitet, bruk av relevante nøkkelord, lenkebygging og teknisk optimalisering av nettstedet.

Hva betyr SERP?

SERP, som står for Search Engine Results Page, er essensielt å forstå innen digital markedsføring og søkemotoroptimalisering hvis fokuset er synlighet på nett. Dette begrepet refererer til siden som vises med resultater etter at en forespørsel er utført i en søkemotor, der formålet er å vise de mest relevante nettsidene og informasjonen som baseres på brukerens søkeord.

SERP er en dynamisk side som tilbyr ulike resultater for hvert individuelle søk, gjør listen over resultater unik for hver søkeforespørsel.

En SERP består av flere komponenter som arbeider sammen for å levere et omfattende svar på brukerens spørsmål:

  • Organiske resultater: Dette er listen over nettsider som søkemotoren har indeksert og rangert basert på relevans, innhold og kvalitet i forhold til søkeordet.
  • Betalte annonser: Disse vises vanligvis øverst eller nederst på en SERP og er merket som annonser. Bedrifter betaler for å få sin side fremhevet for bestemte søkeord.
  • Lokale kartlister: For søk relatert til lokale tjenester eller virksomheter, viser søkemotorer et kart og en liste over lokale bedrifter.
  • Funksjonsrik utklipp: Informasjon fra nettsider kan vises direkte på SERP, som svarbokser, kunnskapspaneler og karuseller, som gir brukeren raske fakta uten å måtte klikke gjennom til et nettsted.

I søkemotorenes resultatsider, eller SERP-er, finnes det hovedsakelig tre typer resultater som bestemmer hva brukeren ser etter et søk: organisk innhold, betalt reklame og diverse SERP-funksjoner.

Forskjellen mellom organiske og betalte resultater

Organiske resultater er de som vises på en søkemotors resultatside basert på deres relevans til søkeordet, uten påvirkning fra betaling. Disse resultatene er et direkte utfall av søkemotorens algoritmer, som bestemmer den mest passende informasjonen for brukerens søk. En nettsides søkemotoroptimalisering (SEO) spiller en kritisk rolle i hvordan den rangeres blant disse organiske resultatene, ettersom SEO-strategier sikter mot å forbedre synligheten og relevansen i forhold til søkeordene.

På den andre siden står betalt reklame, kjent som betalte annonser eller PPC (Pay-Per-Click), som resultater hvor annonsører betaler for en mer fremtredende plassering på søkemotorens resultatside (SERP). Disse annonsene er tydelig merket med etiketter som 'Annonse' for å skille dem fra de organiske søkeresultatene, og tilbyr en vei for virksomheter å oppnå økt synlighet for spesifikke søkeord ved å betale for plassering.

SERP-funksjoner refererer til ulike elementer som er utformet for å gi brukerne rask informasjon og forbedre deres erfaring på søkemotorens resultatside. Dette inkluderer ting som:

  • Utvalgt utdrag (featured snippet)
  • Kunnskapspanel (knowledge panel)
  • Lokale kartoppføringer (local pack)
  • Anmeldelser (review snippets)
  • Ofte stilte spørsmål (FAQs)

Disse funksjonene trekker data fra strukturert innhold og andre kilder for direkte å svare på spesifikke brukerforespørsler.

Optimalisering av SERP

For å sikre best mulig plassering i en søkemotorresultatside (SERP), er det viktig å forstå og implementere rett SEO-strategi.

En effektiv optimalisering for SERPs krever en grundig forståelse av SEO-prinsipper, som starter med utviklingen av nettsider som presenterer klart og relevant innhold, bruker nøkkelord på en passende måte, og utnytter metatagger effektivt.

Det er viktig at nøkkelordene velges med omhu for å reflektere målgruppens søkevaner og sikre innholdets relevans. Keyword research (sjeldent uttalt på norsk som "forskning av nøkkelord" spiller en kritisk rolle i denne prosessen ved å identifisere de søkeordene som best matcher innholdet du tilbyr. Videre kan bruk av beskrivende titler og beskrivelser i metatagger dramatisk forbedre en antall klikk nettsiden din får når den vises.

Å utvikle en innholdsstrategi som fokuserer på å tilby unikt og verdiøkende innhold som direkte adresserer brukerens intensjon, er også avgjørende for å oppnå suksess i søkemotorenes resultatsider.

Lokal SEO og mobiloptimalisering

Lokal SEO er avgjørende for å sikre at ditt innhold blir oppdaget av brukere som befinner seg i nærheten av din virksomhet, mens mobiloptimalisering har blitt essensielt gitt at et flertall av søk nå utføres på mobile enheter. Ved å fokusere på lokal SEO kan bedrifter øke sin synlighet for potensielle kunder i deres umiddelbare geografiske område, noe som er spesielt viktig for små og mellomstore bedrifter som er avhengige av lokal kundebase.

For å forbedre lokal synlighet, er det viktig å registrere din bedrift i Google My Business, som er et verktøy som lar din bedrift vises i lokale søkeresultater og på Google Maps. Samtidig er det kritisk å sørge for at nettsidene er mobilvennlige, med rask lasting og en brukervennlig opplevelse på alle enheter. Dette bidrar ikke bare til en bedre brukeropplevelse, men påvirker også positivt din nettsides rangering i søkemotorenes resultatsider.

Brukeratferd, inkludert faktorer som klikkfrekvens (CTR) og tiden som brukes på et nettsted, spiller en viktig rolle i å gi signaler om innholdets relevans og kvaliteten på brukeropplevelsen, som begge er viktige faktorer for SERP-rangering. En intuitiv og engasjerende brukeropplevelse er avgjørende for å redusere fluktfrekvensen og øke tiden besøkende tilbringer på en nettside, mens interaktivt innhold og klare oppfordringer til handling kan markant forbedre brukerengasjementet. Disse elementene samarbeider for å forbedre nettsidens synlighet og posisjon i søkemotorenes resultatsider.

Oppsummering

SERP, eller "Search Engine Results Page," er den siden du møter etter å ha utført et søk i en søkemotor som Google, bestående av både organiske resultater og betalte annonser. Organiske resultater rangeres basert på deres relevans til søkeordet, takket være søkemotorens algoritmer, mens betalte resultater, merket tydelig som annonser, følger et annet sett av kriterier inkludert budgiving og annonsekvalitet.

For bedrifter og nettsideeiere er en dypere forståelse av SERP og implementering av søkemotoroptimalisering (SEO) og søkemotorannonsering (SEM) avgjørende for å tiltrekke seg besøkende og potensielle kunder, ved å forbedre kvaliteten på innholdet, bruke relevante nøkkelord, lenkebygging, og teknisk optimalisering av nettstedet.

Amanda Lekven
amanda@zennet.no
979 71 007
Innholdsfortegnelse
Primary Item (H2)
Les flere artikler
Zennet AS er et markedsføringsbyrå som hjelper ambisiøse bedrifter med vekst via utvikling og drift av nettsider, samt. veiledning og bistand innen digital markedsføring. 
© 2024 Zennet | Org nr 929 416 880
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram