LAGE NETTSIDE?

Hva er søkemotormarkedsføring (SEM)? Enkelt forklart

10. October 2023

Søkemotormarkedsføring, også kjent som SEM, er en digital markedsføringsmetode som benytter betalte annonser for å nå ut til en spesifikk målgruppe. Når du gjennomfører et søk på Google, har du sikkert lagt merke til de betalte søkeresultatene som dukker opp øverst på resultatsiden. Disse annonsene er en del av SEM-strategien og hjelper bedrifter med å øke synligheten og nå sine kundegrupper mer effektivt.

For å forstå søkemotormarkedsføring bedre, er det viktig å vite at det finnes ulike tjenester og systemer i bruk, slik som Google Ads og AdWords. Disse gir bedrifter muligheten til å opprette og optimalisere Pay-Per-Click (PPC) markedsføringskampanjer for sine nettsider. Ved hjelp av nøkkelord og relevante annonsegrupper kan bedrifter tiltrekke seg potensielle kunder som aktivt søker etter produkter eller tjenester som ligner på det bedriften tilbyr.

Søkemotormarkedsføring skiller seg fra søkemotoroptimalisering (SEO), som fokuserer på å øke nettsidens organiske rangering i søkemotorresultater. Mens SEM handler om betalte annonser og synlighet, tar SEO sikte på å forbedre innhold og tekniske elementer på nettsiden slik at den blir mer attraktiv for søkemotorer og dermed øke den naturlige trafikken.

I denne artikkelen vil du lære:

  • Definisjonen på søkemotormarkedsføring (SEM) og hvordan effektivisere bruken av betalte annonser. 
  • Forskjellen mellom SEM og søkemotoroptimalisering (SEO). 
  • Hvem SEM kan være et verdifullt verktøy for. 
  • Hvordan kombinere SEM og SEO i en markedsføringsstrategi. 

Søkemotoroptimalisering: Definisjon og betydning

Søkemotormarkedsføring (SEM) er en digital markedsføringsstrategi designet for å forbedre nettstedets synlighet og trafikk gjennom betalte annonser i søkemotorer. Denne metoden utnytter betalte annonser som vises høyt på søkeresultatsidene når brukere taster inn spesifikke nøkkelord eller setninger. Selv om Google Ads er den mest populære plattformen for SEM, tilbyr søkemotorer som Bing og Yahoo også tilsvarende annonseringsløsninger.

Søkemotormarkedsføring er essensielt for bedrifter som ønsker målrettet og effektiv besøkstrafikk. Ved å tilpasse annonser til spesifikke nøkkelord sikrer man treff mot den ønskede målgruppen, samtidig som det også skal øke muligheten for konverteringer. Som en betalt metode gir det også brukeren full kontroll over utgifter og klare innsikter i avkastningen på investeringen. 

Dette fungerer i tandem med søkemotoroptimalisering (SEO) – mens SEO øker nettstedets organiske synlighet, sørger SEM for direkte trafikkinstrømning gjennom betalte tiltak. En vellykket digital markedsføringsstrategi inkluderer ofte både SEO og SEM for maksimalt utbytte. For bedrifter som sikter mot å maksimere søkemotorers potensial for kundetilvekst og salgsfremming, bør effektive SEM-strategier fokusere på søkeordundersøkelse (ofte kalt keyword research), kreativ annonseutforming og regelmessig oppfølging for topp ytelse.

Vil du prate med en ekspert?

ZenNet AS er et markedsføringsbyrå i Oslo, som tilbyr tjenester til bedrifter over hele landet. 

Organiske trafikk vs betalt trafikk

Organisk trafikk refererer til den naturlige synligheten på søkemotorresultatsider (SERP) som nettsider oppnår gjennom relevans og autoritet. Dette oppnås ved å optimalisere nettsiden for søkemotorer ved hjelp av metoden søkemotoroptimalisering (SEO). Fordelen med organisk trafikk er at det ikke krever betaling for hver klikk, men samtidig krever den tid og ressurser for å oppnå optimale resultater.

Betalt trafikk via SEM eller PPC, handler om å betale for en annonseplass på søkemotorresultatsidene. Annonser blir synlige når brukere søker etter bestemte nøkkelord relatert til bedriftens tilbud. I motsetning til organisk søk, betaler bedrifter for hver gang brukeren klikker på annonsen, og gir raskere og mer målrettede resultater. Google AdWords er et eksempel på et populært betalt annonseprogram.

Ved å kombinere organisk og betalt søk kan bedrifter både dra nytte av langsiktig merkevarebygging gjennom organiske søk og øyeblikkelig synlighet med betalte annonser for å tiltrekke seg potensielle kunder og øke inntektene.

Slik fungerer SEM i praksis

Søkemotormarkedsføring fungerer ved å identifisere relevante søkeord som potensielle kunder bruker når de søker etter produkter eller tjenester på nettet. Bedrifter bør utføre søkeordsanalyse for å finne de mest relevante og populære søkeordene i sin bransje. Ved å velge de riktige søkeordene, kan bedrifter øke sjansene for å nå ut til målgruppen sin gjennom søkemotorene.

Optimalisering er en viktig del av søkemotormarkedsføring og inkluderer tiltak for å forbedre nettsidens synlighet og rangering på søkemotorenes resultatsider. Dette inkluderer både teknisk optimalisering, som hurtigere innlastingstider og mobilvennlighet, og innholdsoptimalisering, der tekst, bilder og andre elementer på nettsiden justeres for å være mest mulig relevant og interessant for brukerne og søkemotorene.

Mens arbeid med SEO gir resultater over tid, kan SEM fylle gapet og sikre synlighet mens organiske rangeringer bygges.

Hvorfor er søkemotoroptimalisering viktig? 

Søkemotormarkedsføring (SEM) spiller en viktig rolle for bedrifter som både trenger og/eller er direkte avhengig av umiddelbare resultater. Her er noen grunner til hvorfor enkelte bedrifter ikke klarer seg uten søkemotormarkedsføring: 

  • Målrettet eksponering: Gjennom SEM kan bedrifter nå ut til en svært spesifikk målgruppe basert på søkevaner. Dette betyr at annonser kan vises for brukere som aktivt søker etter produkter, tjenester eller informasjon som en bedrift tilbyr.
  • Øyeblikkelig synlighet: I motsetning til søkemotoroptimalisering (SEO), som kan ta tid før den gir resultater, gir SEM øyeblikkelig synlighet på søkemotorresultatsidene. Dette er spesielt verdifullt for nye nettsider eller kampanjer som trenger rask eksponering.
  • Fleksibel budsjettering: Med SEM kan bedrifter kontrollere hvor mye de ønsker å bruke på annonseringen. De kan justere budsjettene sine basert på resultatene og ROI.
  • Målbare resultater: En av de store fordelene med SEM er evnen til å spore og måle kampanjenes effektivitet. Dette gir bedrifter verdifull innsikt i hva som fungerer og hvor det er rom for forbedring.
  • Tilpasningsdyktighet: SEM-kampanjer kan enkelt justeres basert på ytelse eller endringer i forretningsbehov, noe som gir en dynamisk tilnærming til markedsføring.

Enkelt oppsummert, så hjelper altså SEM hjelper bedrifter med å bli sett der folk søker, på helst relevante søkeord. Dette øker dermed sjansen for at folk kjøper noe fra dem, enten om det er et relevant produkt eller en etterspurt tjeneste. 

Konklusjon

I motsetning til søkemotoroptimalisering (SEO), som fokuserer på organiske resultater, gir SEM raskere og mer målrettet eksponering gjennom betalte annonser. Når en bruker søker etter et bestemt søkeord, vises SEM-annonser øverst på søkeresultatsiden, noe som øker sannsynligheten for at brukeren klikker på annonsen.

For å lykkes med søkemotormarkedsføring kreves det god planlegging og presis utførelse. Nøkkelen er å forstå målgruppen og søkeordene de bruker, slik at bedriften kan skape relevante og engasjerende annonser. En vellykket SEM-strategi vil bidra til bedriftens vekst og oppfylle organisasjonens mål og forventninger.

Vil du prate med en ekspert?

ZenNet AS er et markedsføringsbyrå i Oslo, som tilbyr tjenester til bedrifter over hele landet. 

Ofte stilte spørsmål om søkemotormarkedsføring

Hva er søkemotormarkedsføring (SEM)?

SEM er en digital markedsføringsmetode som bruker betalte annonser for å nå en spesifikk målgruppe på internett.

Hvordan gjenkjenner jeg SEM-annonser?

Når du søker på Google, kan du se betalte resultater øverst på resultatsiden. Disse er SEM-annonser.

Hvordan skiller SEM seg fra SEO?

Mens SEM handler om betalte annonser for øyeblikkelig synlighet, fokuserer SEO på å forbedre organiske resultater over tid.

Hva er forskjellen mellom organisk og betalt trafikk?

Organisk trafikk kommer fra gratis søkemotorresultater takket være god SEO, mens betalt trafikk kommer fra kjøpte annonser som vises når bestemte søkeord søkes.

Hvorfor er SEM viktig for bedrifter?

SEM gir øyeblikkelig synlighet, tillater målrettet annonsering basert på nøkkelord, har fleksibel budsjettering og gir målbare resultater.

Innholdsfortegnelse
Primary Item (H2)
Les flere artikler
ZenNet AS er et markedsføringsbyrå som hjelper ambisiøse bedrifter med vekst via utvikling og drift av nettsider, samt. veiledning og bistand innen digital markedsføring. 
© 2023 ZenNet | Org nr 929 416 880
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram