LAGE NETTSIDE?

Hva er responsivt design, og hvorfor er det viktig? 

3. October 2023

Enkelt forklart så handler responsivt design om å sikre at nettsider tilpasses forskjellige skjermstørrelser og enheter, slik som datamaskiner, nettbrett og mobiltelefoner. Med et responsivt design har brukerne en optimal opplevelse uavhengig av hvilken enhet de bruker for å besøke en nettside. Målet med responsiv design er å gjøre alle elementene på siden automatisk optimalisert for å se bra ut på alle enheter, noe som gir en brukervennlig og funksjonell opplevelse.

En av hovedgrunnene til at responsivt design er viktig er det stadig økende antallet brukere som i dag navigerer seg på enheter som mobiltelefonen og nettbrettet. Det har med andre ord i dag blitt avgjørende å imøtekomme alle brukerens behov ved å tilby en tilpasset brukeropplevelse for å nå frem til hver enkelt enhet. I tillegg foretrekker søkemotorer som Google responsivt design, da det tilbyr en enhetlig nettadresse for alle enheter. Dette gjør det enklere for søkemotorroboter å indeksere nettsider, noe som fører til bedre rangering og synlighet i søkemotorer.

I tillegg til å forbedre brukeropplevelsen og søkemotoroptimalisering, påvirker responsivt design også trafikk og konverteringsrater på en positiv måte. Med et godt responsivt design vil bedrifter kunne nå flere potensielle kunder og tilby en jevn og konsistent opplevelse, som igjen kan føre til økt trafikk, deretter høyere konverteringsrater og mer engasjement fra brukere.

I denne artikkelen vil du lære:

  • Definisjonen av responsivt design og hvordan den sikrer at nettsider tilpasses til de ulike skjermstørrelsene.
  • Hvorfor store søkemotorer som Google verdsetter nettsider som er optimalisert for responsivt design høyt. 
  • Hvilke tiltak du kan gjennomføre for å optimalisere nettsiden din for alle mobile enheter. 

Slik fungerer responsivt design

Responsivt design er en tilnærming til webdesign som sikrer at en nettside ser bra ut og er lett å bruke uavhengig av hvilken enhet den vises på. Det innebærer å lage en struktur og layout som tilpasser seg ulike skjermstørrelser og oppløsninger. Dette oppnås ved å bruke fleksible rutenett, bilder og CSS-mediespørringer for å tilpasse designet til ulike enheter, som datamaskiner, smarttelefoner og nettbrett.

For å skape et responsivt design, følger webdesignere noen grunnleggende prinsipper:

  1. Fleksible rutenett: De organiserer sidens innhold i et flytende rutenett som justerer sin størrelse og forhold avhengig av skjermstørrelsen. Rutenettet er vanligvis delt inn i kolonner som kan omorganiseres og justeres for å oppnå en best mulig plassering av innholdet for forskjellige skjermstørrelser.
  2. Fleksible bilder og medier: Bildene og mediainnholdet på nettsiden er satt til å justere sin størrelse og plassering basert på skjermstørrelsen. Dette gjør at bilder og videoer vises korrekt, uansett enhetens oppløsning eller skjermstørrelse.
  3. CSS-mediespørringer: Designerne bruker CSS for å definere ulike stiler for ulike skjermbredder, høyder og oppløsninger. Dette betyr at designet kan endre seg dynamisk avhengig av enheten som nettsiden vises på.

Responsivt design hjelper webdesignere med å lage nettsider som ser flotte ut og fungerer effektivt på tvers av ulike enheter og plattformer. Dette gir brukerne en sømløs og behagelig opplevelse uansett hvordan de ønsker å få tilgang til internett og bruker nettstedet.

Vil du prate med en ekspert?

ZenNet AS er et markedsføringsbyrå i Oslo, som tilbyr tjenester til bedrifter over hele landet. 

Derfor er responsivt design viktig

Som nevnt, så er formålet med responsivt design å gjøre det enklere for brukere å navigere, lese og forstå innholdet på nettsiden, uavhengig av om de bruker en datamaskin, et nettbrett eller en mobiltelefon. Hvis nettsiden din er responsiv, så betyr det med andre ord at brukeropplevelsen forbedres noe som tilrettelegger for at besøkende på siden din vil finne seg kjapt frem til den nødvendige informasjonen de ser etter. Den gode brukeropplevelsen på disse enhetene vil sørge for at nettsiden skal kunne tiltrekke seg flere besøkende og holde dem engasjert.

Søkemotorer som Google prioriterer nettsider med responsiv design når de rangerer søkeresultater. Google vurderer også brukervennlighet som en viktig faktor når de rangerer nettsider. Ved å tilrettelegge for en behagelig og funksjonell brukeropplevelse på alle enheter, øker sjansene for at nettstedet ditt blir indeksert og dermed vil rangere høyere i søkemotorer. Dette kan gi nettsiden økt organisk trafikk og mer synlighet i konkurranse med andre nettsteder.

I tillegg til at responsivt design gir bedre rangering, gjør det også at søkemotorer kan indeksere sidene mer effektivt. En responsiv nettside har en enhetlig nettadresse for alle enheter, noe som gjør det enklere for søkemotorroboter å indeksere nettstedet og gir bedre synlighet.

Implementering av responsiv design bidrar også til at innholdet på nettsiden blir optimalisert og prioritert for de ulike skjermstørrelsene og enhetene. Dette kan føre til at de viktigste elementene og informasjonen blir fremhevet, og dermed gi en mer brukervennlig og mobilvennlig opplevelse.

Responsiv design er viktig for å kunne gi en god brukeropplevelse over flere enheter, øke synligheten i søkemotorer og holde tritt med konkurransen i det stadig mer mobilvennlige digitale landskapet.

Responsivt design på ulike enheter

Responsivt design på mobiltelefoner innebærer at en nettside tilpasser seg til skjermstørrelsen på telefonen for en optimal brukeropplevelse. Ettersom flere og flere mennesker bruker smarttelefoner for å surfe på internett, er det viktig at nettsider kan konvertere sitt design for å imøtekomme disse brukerne. Nettsider med responsivt design kan enkelt skalere og omorganisere innholdet for å passe best mulig til skjermstørrelsen på en mobiltelefon.

Responsivt design på PC innebærer at nettsider tilpasser seg forskjellige skjermstørrelser som finnes på stasjonære datamaskiner og bærbare datamaskiner. Dette sikrer at nettsidens innhold og design er lett å lese og navigere på en PC-skjerm. Brukere som besøker nettsider fra en datamaskin kan enkelt justere størrelsen på nettleserens vindu uten å miste funksjonalitet eller oppleve dårlig layout.

Responsivt design på nettbrett handler om å optimalisere nettsider for vanlige skjermflater og enheter i nettbrett. Nettbrett er et mellomstadium mellom mobiltelefoner og stasjonære datamaskiner, og skjermstørrelsene varierer også betydelig. Å ha en nettside som fungerer godt på nettbrett betyr at den skal kunne tilpasse seg ulike skjermstørrelser og orienteringer (både stående og liggende) uten å miste funksjonalitet eller visuelt appell.

Eksempler på vellykket responsivt design

Flere nettsteder og nettbutikker benytter seg av responsivt design for å tilby en bedre brukeropplevelse. Her er noen eksempler på vellykkede responsivt design:

  • WordPress: Som en populær nettpubliseringsplattform, tilbyr WordPress et stort utvalg av responsive temaer og verktøy for å lage tilpassede, responsivt webdesign.
  • Nettbutikker: Mange nettbutikker og e-handelsplattformer, som Shopify og WooCommerce, legger vekt på responsivt design for å sørge for at deres butikker oppleves optimalt på alle enheter og skjermstørrelser.
  • Informasjonssider: Nettsteder som fokuserer på å levere informasjon, som blogger og nyhetssider, benytter også ofte responsivt design for å sikre at innholdet er enkelt å lese og forstå på alle plattformer og enheter.

Konklusjon

Responsivt design spiller en kritisk rolle innenfor både webdesign og SEO. Den sikrer en optimal brukeropplevelse på tvers av enheter, fra datamaskiner til mobiltelefoner og nettbrett. Med den økende tendensen av mobile surfere og betydningen av søkemotoroptimalisering, gir responsivt design både en brukervennlig opplevelse og en fordel i søkemotorrangeringen. 

I positiv forstand, påvirker den altså trafikken til nettsiden din, og dermed også engasjementet og i aller høyeste grad også konverteringsraten blant dine kunder. Uavhengig av om det er en blogg du driver, en nettbutikk du drifter eller en generell informasjonsside du aktivt jobber med, så har responsivt design blitt en nødvendighet om du ønsker å sikre deg for fremtiden. 

Vil du prate med en ekspert?

ZenNet AS er et markedsføringsbyrå i Oslo, som tilbyr tjenester til bedrifter over hele landet. 

Ofte stilte spørsmål om responsivt design

Hva er responsivt design?

Responsivt design er en tilnærming til webdesign der en nettside automatisk tilpasser seg skjermstørrelsen og oppløsningen på enheten den vises på, enten det er en datamaskin, nettbrett eller mobiltelefon.

Hvorfor er responsivt design viktig?

Med en økning i bruk av mobile enheter er det viktig at nettsteder fungerer optimalt på alle plattformer. Dette forbedrer brukeropplevelsen, øker nettstedets synlighet i søkemotorer, og støtter høyere konverteringsrater.

Hvordan påvirker responsivt design brukeropplevelsen?

Responsivt design gir en sømløs og konsistent brukeropplevelse på tvers av ulike enheter, noe som gjør det enklere for brukere å navigere, lese og forstå innholdet på nettsiden.

Hvordan bidrar responsivt design til SEO?

Søkemotorer som Google favoriserer nettsider med responsivt design, da det forenkler indekseringsprosessen og forbedrer nettsidens synlighet i søkeresultatene.

Hva innebærer responsivt design på ulike enheter?

På mobile enheter tilpasser nettsiden seg mindre skjermer for å sikre lesbarhet og brukervennlighet. På datamaskiner justerer den seg til større skjermer, og på nettbrett er designet optimalisert for mellomstore skjermer og varierte orienteringer.

Hvordan påvirker responsivt design en bedrifts nettside?

Ved å implementere responsivt design, kan bedrifter nå et bredere publikum, forbedre brukeropplevelsen, og øke både engasjementet og konverteringsratene, uavhengig av enheten kundene bruker.

Innholdsfortegnelse
Primary Item (H2)
Les flere artikler
ZenNet AS er et markedsføringsbyrå som hjelper ambisiøse bedrifter med vekst via utvikling og drift av nettsider, samt. veiledning og bistand innen digital markedsføring. 
© 2023 ZenNet | Org nr 929 416 880
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram