Få tilbud

Hva er informasjonskapsler (cookies)? Enkelt forklart

20. april 2024

Informasjonskapsler, også kjent som cookies, er en vanlig teknologi som brukes av nettsider for å lagre informasjon midlertidig på brukerens datamaskin, mobil eller nettbrett. Disse små tekstfilene har blitt en integrert del av nettsurfingopplevelsen og brukes til en rekke formål, inkludert å huske brukerinnstillinger, spore brukeraktivitet og tilpasse innhold. Mens informasjonskapsler kan være nyttige for brukere, kan de også utgjøre en trussel mot personvernet hvis de brukes på en uetisk måte.

Nettlesere som Chrome, Edge og Safari gir brukere muligheten til å kontrollere informasjonskapsler ved å tillate eller blokkere dem. Dette kan gjøres ved å endre innstillingene i nettleseren eller ved å bruke tilleggsprogrammer som blokkerer informasjonskapsler. Brukere bør være oppmerksomme på at blokkering av informasjonskapsler kan påvirke funksjonaliteten til enkelte nettsider.

I dagens digitale verden er det viktig å forstå hvordan informasjonskapsler fungerer og hvordan de påvirker personvernet. Ved å være bevisst på informasjonskapslene som brukes av nettsider og ved å ta kontroll over innstillingene i nettleseren, kan brukere beskytte sitt personvern og oppleve en tryggere nettsurfingopplevelse.

I denne artikkelen lærer du følgende

  • Informasjonskapsler (cookies) er små tekstfiler som lagres på brukerens enhet av nettsider for å huske brukerinnstillinger, spore aktivitet og tilpasse innhold.
  • Brukere kan kontrollere bruken av informasjonskapsler gjennom nettleserinnstillinger, som tillater dem å blokkere eller godta informasjonskapsler, påvirkende funksjonaliteten til nettsider.
  • Informasjonskapsler er kategorisert i sesjonskapsler, vedvarende kapsler og tredjepartskapsler, hvor hver type har forskjellige funksjoner som spenner fra å huske brukerpreferanser til å tilpasse reklame.
  • Det er viktig å forstå og håndtere informasjonskapsler forsvarlig for å beskytte personvernet, spesielt ved å være bevisst på hvilke kapsler som godtas og hvordan de påvirker brukeropplevelsen på nett.

Hva er informasjonskapsler?

Informasjonskapsler, også kjent som cookies, er små tekstfiler som lagres på datamaskinen eller mobilenheten din når du bruker en nettside. Disse filene inneholder informasjon om brukerens atferd på nettsiden, som for eksempel hvilke sider som er besøkt og hvilke valg som er gjort. Informasjonskapsler brukes til å gi en mer personlig og tilpasset opplevelse for brukeren.

Definisjon og funksjon

Informasjonskapsler fungerer som en slags minnefunksjon for nettsider. Når du besøker en nettside, kan informasjonskapslene lagre informasjon om brukerens preferanser, som språkinnstillinger eller valg av tema. Dette gjør at nettsiden kan tilpasse seg brukerens behov og gi en mer optimal opplevelse.

Informasjonskapsler brukes også til å samle inn informasjon om brukerens atferd på nettsiden. Dette kan inkludere informasjon om hvilke sider som er besøkt, hvor lang tid brukeren tilbringer på hver side, og hva slags produkter eller tjenester som er mest populære. Denne informasjonen kan brukes av nettsiden til å forbedre brukeropplevelsen og tilpasse innholdet til brukerens interesser.

Typer informasjonskapsler

Det finnes flere forskjellige typer informasjonskapsler som brukes av nettsider. Noen av de vanligste typene inkluderer:

  • Sesjonskapsler: Disse informasjonskapslene lagres midlertidig på datamaskinen mens brukeren er aktiv på nettsiden. Når brukeren lukker nettleseren, blir informasjonskapslene automatisk slettet.
  • Vedvarende kapsler: Disse informasjonskapslene lagres på datamaskinen over en lengre periode, og kan brukes til å huske brukerens preferanser og innstillinger når han eller hun besøker nettsiden igjen.
  • Tredjeparts informasjonskapsler: Disse informasjonskapslene er laget av en tredjepart, som for eksempel en annonseleverandør eller analyseverktøy. De brukes til å samle inn informasjon om brukerens atferd på nettsiden, og kan brukes til å tilpasse annonser og innhold til brukerens interesser.

Det er viktig å merke seg at informasjonskapsler kan ha både positive og negative konsekvenser for brukeren. Mens de kan gi en mer personlig og tilpasset opplevelse på nettsiden, kan de også brukes til å samle inn sensitiv informasjon om brukeren. Det er derfor viktig å være oppmerksom på hvilke informasjonskapsler som brukes på en nettside, og å velge å godta eller avvise dem basert på ens personlige preferanser og behov.

Hvordan informasjonskapsler brukes

Informasjonskapsler, eller cookies som de også kalles, brukes av nettsider for å lagre informasjon om brukeren midlertidig på datamaskinen, mobilen eller nettbrettet. Dette gjøres for å forbedre nettsidefunksjonaliteten, brukeropplevelsen og for å tilpasse annonsering og sporing.

Nettsidefunksjonalitet

Informasjonskapsler brukes av nettsider for å lagre informasjon om brukerpreferanser, som for eksempel språk, valuta og innstillinger. Dette gjør at brukeren slipper å legge inn informasjonen på nytt hver gang de besøker nettsiden. Informasjonskapsler brukes også til å huske innloggingsdetaljer og opplysninger om handlekurven i nettbutikker.

Brukeropplevelse

Informasjonskapsler brukes også for å forbedre brukeropplevelsen på nettsider. Dette kan være ved å tilpasse innholdet til brukerens interesser og atferd på nettsiden. Informasjonskapsler kan også brukes til å gi brukeren raskere lasting av nettsiden ved å lagre informasjon om tidligere besøk.

Annonsering og sporing

Informasjonskapsler brukes også av annonsører for å tilpasse annonsering til brukerens interesser og atferd på nettet. Dette gjøres ved å samle inn informasjon om brukerens surfing på nettet og lagre denne informasjonen i informasjonskapsler. Disse informasjonskapslene kan så brukes av annonsører til å vise relevante annonser til brukeren på ulike nettsider.

Det er viktig å merke seg at informasjonskapsler kan brukes til sporing av brukeren på nettet. Dette kan være uønsket for noen brukere, og det er derfor viktig å være klar over hvilke informasjonskapsler som brukes og til hvilke formål.

Juridiske aspekter ved informasjonskapsler

Informasjonskapsler, også kjent som cookies, er underlagt flere lover og forskrifter som regulerer hvordan de kan brukes og hvilken informasjon som kan samles inn fra brukerne. I denne seksjonen vil vi se nærmere på de juridiske aspektene ved informasjonskapsler i henhold til personvernforordningen (GDPR), ePrivacy-direktivet, personopplysningsloven og Ekomloven.

Personvernforordningen (GDPR)

Personvernforordningen (GDPR) er en europeisk lovgivning som regulerer hvordan personopplysninger skal behandles og beskyttes. GDPR pålegger alle selskaper som samler inn og behandler personopplysninger å informere brukerne om hvilken informasjon som samles inn og hvordan den vil bli brukt. Dette inkluderer også informasjonskapsler.

GDPR krever også at brukerne skal gi sitt samtykke før informasjonskapsler kan brukes til å samle inn personopplysninger. Dette samtykket må være frivillig, spesifikt, informert og uttrykkelig. Brukerne må også kunne trekke tilbake samtykket sitt når som helst.

ePrivacy-direktivet

ePrivacy-direktivet er en EU-lovgivning som regulerer bruken av elektronisk kommunikasjon. Direktivet krever at brukerne skal gi sitt samtykke før informasjonskapsler kan brukes til å samle inn personopplysninger. Samtykket må være frivillig, informert og uttrykkelig.

ePrivacy-direktivet krever også at brukerne skal ha tilgang til informasjon om hvilken informasjon som samles inn og hvordan den vil bli brukt. Dette inkluderer også informasjon om tredjeparter som har tilgang til informasjonen.

Personopplysningsloven og Ekomloven

Personopplysningsloven og Ekomloven er norske lover som regulerer hvordan personopplysninger skal behandles og beskyttes. Loven krever at brukerne skal gi sitt samtykke før informasjonskapsler kan brukes til å samle inn personopplysninger. Samtykket må være frivillig, spesifikt, informert og uttrykkelig.

Personopplysningsloven og Ekomloven krever også at brukerne skal ha tilgang til informasjon om hvilken informasjon som samles inn og hvordan den vil bli brukt. Dette inkluderer også informasjon om tredjeparter som har tilgang til informasjonen.

Som en oppsummering, bruk av informasjonskapsler er underlagt flere lover og forskrifter som regulerer hvordan de kan brukes og hvilken informasjon som kan samles inn fra brukerne. Brukere skal gi sitt samtykke før informasjonskapsler kan brukes til å samle inn personopplysninger og brukere skal ha tilgang til informasjon om hvilken informasjon som samles inn og hvordan den vil bli brukt.

Samtykke og brukerens valg

Når det gjelder informasjonskapsler, har brukeren alltid mulighet til å velge om de vil akseptere eller avslå bruken av informasjonskapsler på en nettside. Det er viktig å merke seg at brukeren må gi samtykke til å akseptere informasjonskapsler før de kan brukes.

Akseptere informasjonskapsler

Brukeren kan enkelt gi samtykke til å akseptere informasjonskapsler ved å godta informasjonskapsler i nettleserinnstillingene. Dette kan være en forhåndsinnstilling som brukeren kan endre eller en direkte godkjenningsprosess som dukker opp når brukeren besøker en nettside for første gang.

Avslå eller slette informasjonskapsler

Hvis en bruker ønsker å avslå bruken av informasjonskapsler, kan de enkelt gjøre dette ved å endre innstillingene i nettleseren sin. Dette vil hindre nettsiden i å lagre informasjonskapsler på brukerens enhet. Det er også mulig for brukeren å slette informasjonskapsler som allerede er lagret på enheten.

Det er viktig å merke seg at hvis en bruker avslår eller sletter informasjonskapsler, kan dette påvirke funksjonaliteten til en nettside. Noen nettsider vil ikke fungere optimalt uten informasjonskapsler, og brukeren kan oppleve begrensninger eller problemer når de prøver å bruke nettsiden.

Generelt sett er det viktig at brukeren har mulighet til å velge om de vil akseptere eller avslå bruken av informasjonskapsler på en nettside. Dette gir brukeren kontroll over personvernet sitt og kan bidra til å skape tillit mellom nettsiden og brukeren.

Informasjonskapsler i praksis

Informasjonskapsler, også kjent som cookies, er små tekstfiler som lagres på datamaskinen eller mobilenheten din når du besøker en nettside. Disse filene inneholder informasjon om dine preferanser og interaksjoner med nettsiden. Informasjonskapsler kan være nyttige for å gi deg en mer tilpasset og effektiv nettopplevelse.

Administrasjon av informasjonskapsler i nettlesere

De fleste nettlesere tillater brukere å administrere informasjonskapsler ved å endre innstillingene i nettleseren. For eksempel kan brukere slette informasjonskapsler som allerede er lagret, eller blokkere informasjonskapsler fra bestemte nettsider. Google Chrome er en populær nettleser som gir brukere mulighet til å administrere informasjonskapsler i innstillingsmenyen.

Informasjonskapsler i nettbutikker

Nettbutikker bruker ofte informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. For eksempel kan informasjonskapsler brukes til å huske hvilke varer som ligger i handlekurven din, eller til å tilby personlige anbefalinger basert på tidligere kjøp. Det er viktig å merke seg at nettbutikker kan samle inn personopplysninger gjennom informasjonskapsler, og at brukere bør være forsiktige med å dele sensitive opplysninger.

Informasjonskapsler og personopplysninger

Informasjonskapsler kan inneholde personopplysninger som navn, e-postadresse og IP-adresse. Det er derfor viktig å være bevisst på hvilke nettsider du gir tilgang til informasjonen din. Datatilsynet anbefaler at brukere sjekker personvernerklæringen til nettsider før de gir fra seg personopplysninger. Det er også viktig å merke seg at informasjonskapsler kan deles med tredjeparter, og at brukere bør være forsiktige med å gi fra seg personopplysninger til ukjente aktører.

Samlet sett kan informasjonskapsler være nyttige for å gi deg en mer tilpasset og effektiv nettopplevelse. Det er imidlertid viktig å være bevisst på hvordan informasjonen din blir brukt og delt når du bruker informasjonskapsler.

Ønsker du å prate med en ekspert?

Zennet AS er et digitalt markedsføringsbyrå som tilbyr tjenester til bedrifter over hele landet.
Amanda Lekven
amanda@zennet.no
979 71 007
Innholdsfortegnelse
Primary Item (H2)
Les flere artikler
ZenNet AS er et markedsføringsbyrå som hjelper ambisiøse bedrifter med vekst via utvikling og drift av nettsider, samt. veiledning og bistand innen digital markedsføring. 
© 2024 ZenNet | Org nr 929 416 880
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram